Kullanıcı Deneyimini Geliştirmek için 7 UX Tasarım İlkesi ve En İyi Uygulamalar

Paylaş :

Kullanıcı deneyimi (UX) tasarımı, ürünlerin/hizmetlerin veya web sitelerinin ve uygulamaların dijital tasarım sürecidir. UX tasarım oluşturma, genellikle yeni fikirleri içeren ve gelişmeye devam eden bir alandır. Ancak, kullanıcı dostu tasarımlar oluşturmak için adapte edilmesi gereken bu UX tasarım ilkelerinin bazı temelleri vardır.

Kullanıcı Deneyimini Geliştirmek için 7 UX Tasarım İlkesi ve En İyi Uygulamalar

UX tasarım ilkeleri, genel kullanıcının marka, ürün veya hizmetle ilgili deneyimi ile doğru orantılıdır.

UX Tasarım İlkeleri ve Uygulamaları

1. Kullanıcı Odaklı Tasarım Oluşturun

Kullanıcı merkezli bir tasarım oluşturmak, önemli bir tasarım temelidir. Tasarım kararları, yalnızca seçeneklerle değil, her zaman empati kullanılarak verilmelidir. Gerçek şu ki, tasarımcılar genellikle yüksek standartları karşılamak için kendi tercihlerine dayalı kararlar verme eğilimindedir.

İyi bir UX tasarımı, kendi tercihlerimizi geride bırakarak her zaman kullanıcılar için kişiselleştirilir. Bir tasarımın önemli unsurlarından bazıları, kullanıcının görüşü, acı noktaları, istekleri, ihtiyaçları ve tercihleridir. Bu nedenle, web tasarım hizmeti ekiplerinin, ilk ürün aşamasında kullanıcıları anlamak için çok fazla zaman ve çaba harcadıklarından emin olmaları gerekir.

UX araştırması, kullanıcıyı daha iyi anlamaya odaklanmalıdır. Tasarımın nasıl yorumlanacağını öğrenmenin bir yolu, kullanıcı testi yapmak ve kullanıcıların tasarıma nasıl tepki verdiğini bulmaktır.

Kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayan kullanıcı merkezli bir tasarım tasarlarken, herhangi biri için tasarlamakla belirli bir grup insanın ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlamak arasında net bir ayrım yapmak çok önemlidir. Çünkü kullanıcılara empati ile hitap eden, hedefi yüksek ve subjektif bir çalışmadır.

2. Bilgi Yapısını Anlayın

Bir ürünün temeli, dikkatli bir bilgi yapısına sahip olmak ve bunu kullanıcıya buna göre sunmaktır. Her şey, ürünün içereceği her ekranı ve bilgiyi bilmekle ilgilidir. Yalnızca uzun bir konu ve özellik listesine sahip bir ürünü kullanmak kullanıcılar için zordur.

Web siteleri ve uygulamalar, birincil bilgilerden ikincil bilgilere doğru, düzgün bir şekilde organize edilmiş bir şekilde tasarlanmalıdır. Uygun bir bilgi yapısı, kullanıcıların tam olarak aradıklarını bulmalarına yardımcı olur.

Kullanıcının en sık ihtiyaç duyacağı en önemli parçalara öncelik verin ve daha sonra başvurabilecekleri ikincil bilgileri ekleyin.

Örneğin: Ürün ve önemli özelliklerle ilgili bilgileri en başa yerleştirmek ve SSS gibi bilgileri en sona yerleştirmek

Genel bir yapı, kullanıcıları doğru yerlere yönlendiren ve ürünü keşfetmelerine yardımcı olan bir navigasyon tasarımı görevi görür. Bu şekilde kullanıcılar, görevleri fazla çaba harcamadan tamamlayabilirler.

Bilgi mimarisi, UX tasarımının çok önemli bir parçasıdır. Bu nedenle bir tasarımcı, kullanıcılar için önemli olan sağlam bir yapı oluşturmaya kendini adamalıdır.

3. İçeriği Tanımlayın

UX tasarım sürecinde bağlam, hem tasarımcılar hem de kullanıcılar için önemlidir. Çok hızlı ve karmaşık bir hayatta, her şeyin etrafında bir bağlama sahip olmak çok önemlidir. Aslında, ürün tasarımının ilk çehresinde bir tasarımcı, kullanıcıyı ve onu çevreleyen bağlamı öğrenmelidir.

Kullanıcıları etkileyen faktörlerden bazıları şunlardır:

Zaman - Ürünü kullandıkları günün saati (gündüz/gece)
Yer - Evde, işte, seyahatte, yalnız, insanlarla
Durum - rahat, stresli, hareket halinde
İhtiyaçlar - Kullanıcıyı ilgilendiren sorunlar
Cihaz - Mobil( android/iOS), dizüstü bilgisayar, masaüstü, sekme

Kullanıcılara biraz bağlam sağlamak, hata olasılığını en aza indirmelerine ve sürtünmeyi önlemelerine yardımcı olacaktır.

4. Tutarlılığı Koruyun

Tutarlı bir kullanıcı tasarımı ile tasarlanan bir ürün, kullanıcılar tarafından hızla benimsenebilir. UX tasarımında tutarlılık, ürünün öğrenilebilirliği ile orantılıdır. Tutarlı bir UX tasarımı oluşturmak, doğru UI bileşenlerini kullanmayı ve gerektiğinde bunları tekrarlamayı ve aynı zamanda ürün boyunca korumayı gerektirir.

Azaltılmış uygulama bırakma oranlarına ayak uyduracak tutarlı bir UX tasarımı oluşturmak ve sürdürmek önemlidir. Tasarımcılar, kullanıcılar için daha kolay hale getirilebilecek her yerde tasarım tutarlılığını iyileştirebilir. Bir ürünün öğrenme eğrisi ne kadar yumuşak olursa, vazgeçme oranları o kadar düşük olur.

5. Kullanıcıya Kontrolleri Verin

Kullanıcıların belirli görevleri tamamlamak ve işleri ihtiyaçlarına göre özelleştirmek için dijital ürünler üzerinde kontrole ihtiyacı olacak. Tasarım ekipleri her zaman mümkün olduğu kadar çok kontrol vermeye çalışır. Örneğin, kullanıcıların geri almasına, değiştirmesine, özelleştirmesine, oluşturmasına vb. izin veren denetimler. Bu, kullanıcılar için ürünü ihtiyaçlarına göre şekillendirebilecekleri benzersiz bir deneyim yaratır.

Ancak, belirli bir noktadan sonra kullanıcılar çok fazla kontrole maruz kalabilirler. Sunulan birçok seçenekle çok fazla seçim yapmaları gerektiğini hissedebilirler. Tasarımcılar, bir marj yaratma konusunda ustalaşmalı ve kullanıcılara doğru miktarda kontrol vererek onları sorumlu olmaktan mutlu hissettirmelidir.

6. Kullanılabilirliğe Öncelik Verin

Kullanılabilirlik, mobil uygulama UI/UX tasarımı ve geliştirmesinin klasik bir ilkesidir . Kullanıcı arayüzlerinin kullanımının ne kadar kolay olduğunu değerlendiren bir kalite özelliğidir. Ayrıca kullanım kolaylığını artırmak için tasarım sürecinde kullanılan yöntemlere de atıfta bulunur.

Kullanılabilirliği tanımlayan bileşenler şunlardır:
Öğrenilebilirlik
Verimlilik
Hatırlanabilirlik
Hatalar
Memnuniyet

Kullanılabilirlik çok önemli bir faktördür çünkü insanlar kullanmayı zor bulduklarında her zaman ayrılırlar. Farklı kullanılabilirlik yöntemlerini incelemek için bir sonraki UX ilkesi kullanıcı testi yararlıdır.

7. Kullanıcı Testi Uygulaması

Kullanıcı testi en temel ve kullanışlı ilkedir. Tasarımınızı kullanıcılarla bireysel olarak test etmek ve sorunları kendi başlarına çözmek önemlidir. Belirli bir kısımdaki herhangi bir eylemde onlara yardım etmek veya onları yönlendirmek, test sonuçlarını kirletebilir.

İşte kullanıcı testi için 3 bileşen:

1. Tasarımınızı, muhtemelen departmanınızın dışından potansiyel hedef kitlenizi temsil eden kullanıcılarla test edin.

2. Kullanıcılardan tasarımla belirli görevleri gerçekleştirmelerini isteyin

3. Kullanıcıların tasarımla etkileşime girmesine izin verirken gözlemleyin. Kullanıcı arayüzü ile ilgili zorluklarını bilin.

Artık tasarımınızın tüm önemli kullanılabilirlik sorunlarını belirleyebilmeli, kullanılabilirlik kusurlarını gözden geçirip düzeltebilmelisiniz.

Bir kullanıcının deneyiminin kalitesini artıran yinelemeli kullanıcı tasarımıdır. Yukarıda listelenen bu UX tasarım ilkeleriyle, kullanıcılarınızı ürününüze duygusal olarak bağlayan bir tasarım oluşturabilirsiniz. Ürününüzü başarıya ulaştırma şansını artırmak için yalnızca bir arayüz değil, kullanıcılarınız için her zaman bir deneyim yaratın.

Hesabınızı yönetmek için giriş yapın

veya