Web'in Talep/Yanıt Döngüsü

Paylaş :

Web, istemciler ve sunucular arasında akan bir istek ve yanıt döngüsüdür.

Web'in Talep/Yanıt Döngüsü

Müşteri nedir?
İstemci, bir sunucu tarafından sağlanan bir hizmete erişen bir bilgisayar donanımı veya yazılımı parçasıdır. Genellikle istemciler web tarayıcılarıdır (Chrome veya Firefox gibi), ancak istemciler API'nin başka bir sunucuya veya komut satırına (cURL istekleri yaparken) istekte bulunması da olabilir.

HTTP isteği nedir?
Bir HTTP yeniden q UEST istemci tarafından oluşturulan ve istemci istiyor kaynağın özelliklerine içeren sunucuya gönderilen bir metin dizesidir. Kaynak, web üzerinden erişilebilen her şeydir. HTTP isteği , istekle ilgili başlıkta tutulan bazı meta verilerle birlikte, bir istemcinin hangi kaynakla etkileşim kurmak istediğini ve istemcinin onunla nasıl etkileşimde bulunmak istediğini bildirir.

İstemcinin etkileşimde bulunmak istediği kaynak, istekle birlikte gönderilen URL aracılığıyla iletilir. Örneğin, bir kullanıcı web tarayıcısına http://twitter.com girerse , web tarayıcısı sunucuya Twitter kaynağını arayan bir istek gönderir.

Bir HTTP isteğine dahil edilebilecek farklı istek yöntemleri türleri nelerdir?

Kullanıcının kaynakla nasıl etkileşimde bulunmak istediği, istek yöntemi aracılığıyla iletilir. En yaygın istek yöntemlerinden dördü GET, POST, PUT ve DELETE'dir.

GET istekleri genellikle kaynağın değişmeden döndürülmesini ister. Twitter ana sayfasına bir istek göndermek bir GET isteği olacaktır.

POST istekleri, kaynağa gönderim yapmak için kullanılır. Bu tür bir istek tipik olarak sunucudan örneğin bir veritabanına yazarak yeni bilgileri saklamasını ister. Yeni bir tweet göndermek, POST isteğine bir örnek olabilir.

PUT istekleri, bir kaynağı güncellemek için kullanılır. Bir tweet'i düzenlemek, PUT isteğine bir örnek olabilir.

DELETE istekleri, bir kaynağı kaldırmak için kullanılır. Örneğin, bir tweet'i silmek, DELETE isteğine bir örnek olabilir.

HTTP yanıtı nedir?
HTTP yanıtı, bir HTTP isteğine yanıt olarak bir sunucu tarafından bir istemciye gönderilen şeydir. Bu yanıtlar bir durum kodu ve istek başarılı olursa istenen kaynağı içerir. Başarılı bir istek için örnek durum kodu "200" ve başarısız bir istek için örnek durum kodu "404" olacaktır. Diğer yaygın durum kodları, yönlendirmeler için "300" ve sunucu hataları için "500" içerir.

HTTP yanıtları ayrıca bir mesaj gövdesi içerir. İstemci bir tarayıcıysa, HTML gövdesi genellikle tarayıcının daha sonra oluşturabileceği bir HTML sayfasıdır. İstemci bir API veya Komut Satırıysa, mesaj gövdesi bir JSON veya XML buharı olabilir. Bir HTTP yanıtı, bir HTTP istek başlığına benzer şekilde, yanıtla ilgili meta verileri içeren bir başlık da içerir.

Sunucu neye yanıt vereceğini nasıl biliyor?
Tüm kaynaklar bir sunucuda barındırılır. Sunucunun web üzerindeki konumu IP adresi ile belirlenebilir, ancak IP adresleri özellikle kullanıcı dostu değildir ve bunun yerine bir kaynak aramak için URL'leri ( http://www.google.com.tr gibi ) kullanırız. .

İstemcinin isteği sunucuya ulaştığında, sunucu istemcinin talep ettiği bilgileri arar ve döndürür. Çoğu zaman bu, bir veritabanını sorgulamak, bilgileri bir html sayfasına yüklemek ve HTML metnini HTTP yanıtının gövdesinde kullanıcıya döndürmek anlamına gelir.

İstemci, HTTP yanıtını sunucudan geri aldığında ne olur?
İstemci HTTP yanıtını aldığında, tarayıcı HTTP yanıt gövdesi mesajını işleyecektir. Bu mesaj ya istenen kaynaktır (örneğin bir web sayfası) ya da istek başarılı olmazsa durum koduyla ilgili bir mesaj görüntüler.

Hesabınızı yönetmek için giriş yapın

veya