Asp.Net Core Nedir

Paylaş :

Net Core Microsoft tarafından geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir modem geliştirme platformu olup, hala hazırda geliştirilmeye devam ediyor. Bağımsız platform yazılımcı dilinde Cross platform olarak geçmektedir. Yani yazılımcılar Macos,Linux veya Android platformlarına uygulamalar yazabilmektedir.

Asp.Net Core Nedir

 

Net Core Microsoft tarafından geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir modem geliştirme platformu olup, hala hazırda geliştirilmeye devam ediyor. Bağımsız platform yazılımcı dilinde Cross platform olarak geçmektedir. Yani yazılımcılar Macos,Linux veya Android platformlarına uygulamalar yazabilmektedir.


Net teknolojileri ile Aydınwebs Duru Digital olarak, her türlü uygulamayı sizin için geliştirebilmektedir.


Net Core’un Temel Özellikleri Nelerdir ? Net Core nerelerde kullanılabilir?


Öncelikle yazılımcılar tarafından modern ve esnek bir geliştirme platformu olduğundan tercih edildiğinin altını çizmek isteriz. Bunu yanı sıra; Açık kaynak kodlu bir platform olması en önemli özellikleri arasındadır. Platform bağımsız bir platform olduğundan Windows dışındaki diğer işletim sistemlerinde de uygulamaları çalıştırabilmektedir. Elbette bu da diğer kullanıcıların erişimine açık olduğu anlamına geliyor. Net Core hangi servisler ile yayına alınabilir; docker ve diğer container servisleri Microsoft tarafından Github üzerinde, kaynak kodları açık bir şekilde yönetilen sistemin lisanları; MIT ve Apache 2 lisanslarıdır.


Net Core uygulamaları hangi program dilleri ile geliştirilebilir; C#, F# ve Visual Basic dilleri ve ayrıca çapraz platformdur.


Net Framework Nedir?

Net Framework’un öncelikle ne anlama geldiğine bir göz atalım; Programın içinde bir kod kütüphanesini barındıran ve gerektiğinde yazılımcının kullanabildiği paketler ve uygulama geliştiren ara yüzleri (API) framework olarak bilinmektedir.


Kod kütüphanelerinin paylaşımlı olması gerekir; Bu paylaşımlı kütüphanelere ne denir? Framework Class Library olarak ifade edilir. Programcılar için oldukça avantajlıdır çünkü paylaşımlı kod kütüphaneleri işlerini kolaylaştırır. Ufak tefek işlemler için fonksiyonların tekrar yazılması gerekmez.


Net Framework Varken Net Core’a Neden İhtiyaç Var?


Net Framework varken Net Core’a neden ihtiyaç var? Microsoft, Net Framework’u Net Core yerine geliştirmedi öncelikle bunun üstünde durmamız gerekir. Tam aksine platformlar arası uygulamalar oluşturması gereken geliştiricilere bir alternatif olması adına Net Framework geliştirildi. Net Core ile neler yapabilirsiniz, örneklendirmek gerekirse;


Linux kutusunda çalıştırılabilen; Net Framework’te yazılmış önceden var olan bir MVC uygulaması,


Net Core neleri destekler?


Konsol uygulamaları,

web uygulamaları,

sınıf kütüphaneleri,

birim testlerini

Bu ne anlama gelir; çapraz platform 3D video oyunlarını dahi Net Core ile oluşturulabilmesini mümkün kılar.


Net Core Bileşenlerine Göz Atalım

Net Core’un bazı bileşenleri var; aşağıda hem isimlerini hem de detaylarına yer veriyoruz.


Net Runtime,

Net Framework Libraries,

Net Core SDK,

Dotnet App Host

Net Runtime:


Sistem türleri ile temel servisleri birlikte içermektedir. Net Runtime bileşenleri nedir? Kısaca assembly loading, garbage collector, native interop olarak sıralanabilir.


Net Framework Libraries:


Temel data türlerini,

Uygulama derleme türlerini,

Temel bileşenleri içeren bir framework setidir.

NET Core SDK:


Software development kit yani yazılım geliştirme kiti kısaca SDK araçlarını içermektedir.


Dotnet App Host:


Net Core uygulamalarını ve SDK araçlarını host eden ve çalıştıran sistemdir.


Net Teknolojileri Hakkında


Program Microsoft tarafından çıkarılarak geliştirilmeye devam etmektedir. Platform bağımsızlık esasıyla ilerliyor. Net’i kullanarak çeşitli yazılım ürünleri oluşturuyor.


Net teknolojisi kullanarak neler yapılabilir?


Hatalar incelenebilir,

Gerekirse tekrar derlenebilir.

Microsoft neden böyle bir geliştiriciye ihtiyaç duydu? Çünkü şimdiki dönemde; az kod yazarak, platform ve mimari farklılıklarına yakalamak ve uygulama geliştirmek, uygulama geliştiriciler için en önemli konu haline gelmiştir.


Java’nın platform bağımsızlığından sonra çıkan Net teknolojileri ile amaçlanan budur. Net teknolojileri ile kodlar bir defa yazılır, ek gereksinimler ve kısıtlamalar göz önüne alınmadan her yere taşınabilecek teknolojiye sahip olarak tasarlandı. Microsoft yazılım mimarlarının hedefi buydu. Net teknolojilerine, bir diğer deyişle net ekosistemine dâhil edilen ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar tüm hızı ile devam ediyor.


Net Teknolojileri ile Neler Yapılabilir?

Net platformu ve Visual Studio ara yüz programıyla farklı alanlarda program veya uygulama geliştirmek mümkün! Hangi alanlar mı? İşte o alanların listesi;


Windows Uygulamaları

Windows Phone Uygulamaları

Web Uygulamaları (ASP.Net)

SharePoint web uygulamaları

Silverlight web uygulamaları

Windows Azure ile cloud uygulamaları

MS Office için eklentiler

Veri tabanı uygulamaları

Net Core Uygulama Tipleri

Net Core’da iki tip uygulama mevcuttur. Biri taşınabilir ve diğeri ise Self-Contained yani bağımsız olarak geçer; Portable uygulamalar, çalışacakları makinede Net Core’un yüklü olmasına gereksinim duymaktadırlar. Ancak bağımsız yapı içinse; uygulama Net Core yüklü herhangi bir sistemde de çalışır; Uygulamanın çalışması için oluşturulan publish paketi içerisinde yazılan bileşenler yeterlidir. En önemli özellilerden biri yazılımcılar çalışacakları sistemde Net Core’un yüklemek zorunda değildir. Publish olduğunda tüm gerekli dosyaları içerisinde barındırıyor.

Hesabınızı yönetmek için giriş yapın

veya