Modern minimalizm doğru seçimdir

Paylaş :

Düz tasarım, web tasarımcısının rolünü yok etti mi? Bence değil.

Modern minimalizm doğru seçimdir

Geçenlerde Eli Schiff'in zekice yazılmış fikir yazılarını ' Tasarımcının Düşüşü'nü ilgiyle okudum. Onları okumadıysanız ve dijital tasarım dünyasındaki trendlerin tarihiyle ilgileniyorsanız, kesinlikle okumaya değer.

Sorun şu ki, onunla tamamen aynı fikirde değilim.

Argümanları temel olarak düz tasarımın yükselişinin veya iOS7 ve Materyal tasarımının başlattığı 'modern minimalist' hareketin dijital dünyadaki görsel tasarımcıların çalışmalarını nasıl duyarsızlaştırdığı ve değerini düşürdüğü etrafında şekilleniyor.

Önceki bir mimarlık öğrencisi olarak, modern minimalist (düz) tasarımın, 20. yüzyılın başında Avrupalı modernist mimarlar tarafından yaratılan tabla rasa'ya hızla yükselişinde pek çok benzerlik görüyorum. Mimarlar söz konusu olduğunda, kendilerinden önce gelen beaux arts, art nouveaux ve art deco tarzlarında yaygın olan gereksiz ve ayrıntılı süslemeyi reddettiler. Bu önceki stiller aracılığıyla binaya eklenen pastiş karakterin modern zamanlarda yanlış tahsis edildiğine ve samimiyetsiz olduğuna inanıyorlardı (ve hala yapıyorlar). Bunun yerine ilkeleri, işlevi izleyen ve beton, çelik, cam ve kitlesel yeniden üretimin yeni yapı tekniklerini kullanan biçime dayanıyordu.

Aynısı 100 yıl sonra da olsa web dünyasında da oldu. 'Düz' tasarımın yükselişinden önce, dijital dünya, ürüne karakter kazandıran, ancak aslında yalnızca kullanıcının istediği şeyden, yani çalışan bir üründen dikkati dağıtan süs ve gereksiz özelliklerle darmadağın edilmiş skeumorfik tasarımla doluydu. Ludvik Herrara'nın nazikçe işaret ettiği gibi, düz tasarımdaki görsel stil yeni bir şey değil . Bu, farklı ortamlarda, özellikle de İsviçre okulunun çalışmasında, modernizmin yüzyıllık bir devamıdır. Son zamanlarda kullanıcı arayüzündeki son artışının, 5 yıl öncesine göre halkın beklentisindeki tutum değişikliğinden kaynaklandığını söyleyebilirim. Kullanıcılar detaya bakmak istemiyor, detayı kullanmak istiyorlar.Hayatımız giderek daha fazla yazılım etkileşimi ile meşgul olduğunda, içerik ön plana çıkarken UI özelliklerinin baskı altında sürekli olarak küçültülmesi şaşırtıcı değildir.

Eli, bir önceki yılın son derece detaylı ve skeumorfik modasının düşüşünden yakındığı kadar, günümüzün düz tasarım hareketinin modasıyla da alay ediyor. İkisi de hala moda. Aradaki fark şu an için daha uygun. 2015 ve 2010'daki popüler top sürme şutlarına veya düz ile karşılaştırıldığında Skeumorphic'e bakıldığında, birinin daha fazla karakter, anlam ve beceri gösterdiğini söylemek yanlış olur. Matisse ile Manet'i karşılaştırmaktan fazlası değil. Düz tasarımın bir tasarımcının işini değersizleştirdiğini söylemek yanlış olur. Teknik olarak bir 2010 uygulama simgesini çizmek için harcanan zaman, bugün çizilene kıyasla muhtemelen çok az olsa da, düşünme sürecinin emeğinin değişmediğini düşünmek isterim. Evet, ücretsiz UI kitleri, düz renk paletleri ve kendi kendine inşa web siteleri ile kısayollar kullanan tasarımcı olmayanlar olacak, ancak çalışmaları tasarım uzmanlarına kıyasla amatör olarak görülecektir. Kullanıcıların farkı anlayamayacağını söylemek tehlikeli bir küçümsemedir.

Eli, düz tasarımın ortaya çıkmasından bu yana, görsel tasarımda işçiliğin algılanan öneminin popüler düşüncede azalmış olabileceği konusunda haklı. Ve dijital tasarım sürecinde UX ve animasyon gibi diğer alanların öneminin arttığına katılıyorum. Ama bunun olumsuz bir şey olduğunu düşünmüyorum. Elbette, potansiyel olarak işini kaybetmiş insanlar için korkunç bir durum, ancak herhangi bir tasarımcı, tek işi bir basketbolun dokusunu 120x120 uygulama simgesinde doğru bir şekilde oluşturmak olduğu için işini kaybederse çok şaşırırım. Bir tasarımcı sadece bir teknisyenden daha fazlası olmalıdır.

Zaten gerçek bir düğme nedir?

Argümandaki diğer bir ana tema, 'dışavurumcu' dokulu ve gölgeli tasarım stilinin 'kullanıcı merkezli bir deneyimin' temeli olduğudur. Yine, özellikle düğme tasarımının sağladığı uygunluğu odak noktası olarak aldığımızda, aynı fikirde olmazdım.

Akıllı telefonlar son 10 yılda yavaş yavaş dünyayı ele geçirdiğinden, kullanıcıların bir web sitesinde nasıl çalışacaklarını içgüdüsel olarak bilmelerini sağlamak için gerekli olan skeumorfik tasarımın argümanı giderek tartışmalı hale geliyor. Yeni nesiller, web'in dünyadaki yaygınlığı ile büyüdükçe, etkileşimli olduğunu fark etmeleri için fiziksel düğmeler gibi görünen düğmelere giderek daha fazla ihtiyaç duymuyorlar.

Klavyeniz, tv kumandanız ve ışık anahtarınız dışında günde kaç tane fiziksel tuşa basıyorsunuz? Şimdi akıllı telefonunuzun ve dizüstü bilgisayarınızın ekranında günde kaç tuşa basıyorsunuz? Yazılımda oluşturulan kalıpların, televizyon kumandamdaki gerçek düğmelerden sonraki on yıl için çok daha fazla dayanma olasılığı olduğu oldukça açık. Neden geçmişin tasarımları tarafından kısıtlanmalıyız? 'Geçen yüzyılda yaptığımız gibi ödenek verebiliriz' diye düşünmemeliyiz. 'Önümüzdeki yüzyıla nasıl imkan sağlarız' diye düşünmeliyiz. Kabul etmek gerekir ki, iOS7 ortaya çıktığında Apple bunu mükemmelleştirmemişti, ancak bir değişikliğin gerçekleşmesi için birinin bilinmeyen bir yolda adım atacak kadar cesur olması gerekiyor.

Modern minimalizm kalıcıdır. Tasarımcının düşüşü olarak görülmemeli. Modern dünyanın yeni olanaklarına, teknolojilerine ve beklentilerine adil bir şekilde tepki veren tasarımcı olarak görülmelidir.

Hesabınızı yönetmek için giriş yapın

veya