Web tasarımı nedir, nasıl doğru yapılır ve en iyi beceriler

Paylaş :

Web tasarımı, bildiğimiz gibi internet için çok önemlidir. Bu aktivitenin neleri içerdiğini, önemli olmasının ana nedenlerini ve kaliteye ulaşmak için gerekli becerileri öğrenin.

Web tasarımı nedir, nasıl doğru yapılır ve en iyi beceriler

Web tasarımı nedir?

Web tasarımı, web siteleri, uygulamalar ve hizmetler gibi dijital arayüzleri içeren alandır.

Web tasarım uzmanları, web sitelerini programlamak için HTML kodunu ve görsel dilini standartlaştırmak için CSS kullanarak , halk tarafından kullanılacak dijital deneyimler oluşturmaktan sorumludur. Amaç, izleyicilere kaliteli bir deneyim sunmak ve işletmenin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktır.

Bu itibarla bir web tasarımcısı, bu işi yapmak için gerekli becerileri kazanmış bir profesyoneldir . Bunlar, web sitesi oluşturmadan mobil uygulama geliştirmeye kadar belirli web tasarım alanlarında uzmanlaşmış olabilir. Her durumda amaç aynıdır: projenin vizyonunu gerçekleştirmek.

Web tasarımının aşağıda ayrıntıları verilen birkaç alt bölümü vardır.

Web grafik tasarımı

Bu, bir web sitesinin görsellerine uygulanan web tasarımıdır. Renklerden ve yazı tiplerinden sayfalarının genel düzenine kadar her şeyi içerir.

En önemli görev, markanın kimliğini web sitesinin tasarımına dönüştürmektir. Ziyaretçi bununla ilişki kurabilmeli ve sayfayı o işletmenin varlığının bir parçası olarak düzgün bir şekilde görmelidir.

Arayüz tasarımı

Web tasarım çalışması aynı zamanda arayüz tasarımını da ifade eder. Yalnızca geleneksel web siteleri için geçerli olmakla kalmaz, aynı zamanda mobil uygulamaları, oyunları, bilgisayar yazılımlarını ve diğer birçok ürünü de içerir. Sonuçta, bir arayüz, kullanıcı ve sistem arasında bir aracı görevi gören herhangi bir şeydir.

Buradaki fikir, basit, sezgisel ve hedef kitlenin özelliklerine uyarlanmış bir arayüz sunmaktır. 

Kullanıcı deneyimi tasarımı

Dijital bir arayüzün görünümü ve hissi aynı zamanda iyi bir kullanıcı deneyimi gerektirir . Aksi takdirde, kitleniz başka çözümler arayacaktır.

Bir web tasarım uzmanı, gerçekten değerli bir deneyim yaratmakla görevlendirilir; bu, kullanıcınızın ihtiyaçlarını anlamak ve bunları yerine getirmek anlamına gelir. İşletmenizle etkileşim kurmak, hedef kitlesi için her zaman olumlu bir an olmalıdır, bu da hiçbir engel tanımamak ve her zaman hedeflerine ulaşmak anlamına gelir.

Arama motoru optimizasyonu

Son olarak, web tasarımı, Google ve benzeri sitelerin içeriğinizi doğru şekilde dizine eklemesini sağlamak için arama motoru optimizasyonu (SEO) ile çalışmayı da içerir. Bu, içeriğinizin arama sonuçları sıralamasında daha iyi konumlara ulaşmasına ve böylece çözümünüzü arayan daha geniş bir kitleye ulaşmasına yardımcı olur.

SEO'nun bazı yönleri içerik yazma ile ilgili olsa da, web tasarımı aynı zamanda web sitenizin kodunun temiz olduğundan ve bu kullanılabilirliğin deneyiminizi engellemediğinden emin olmada rol oynar. Tüm bu faktörler, sıralama konumunuzu belirlemede belirleyicidir.


Web tasarımı neden önemlidir?

Web tasarımı, insanların markanızı istediğiniz gibi algılamasına yardımcı olmak için kullandığınız araçtır. Doğru görsel pazarlama stratejisini ve yaklaşımını uygulayarak, işletmeniz doğru kitleyi çekebilecek ve onları müşteriye dönüştürebilecek - bazı açılış sayfası tasarım örneklerine bakın .

Tutarlılık sunan ve güven veren bir markayla iletişim kuran kullanıcılar, onunla iş yapmaya daha yatkın oluyor. Net bir web tasarım planı olmadan , iyi bir çevrimiçi varlığın size verebileceği potansiyel sonuçları kaybedersiniz.

Bu nedenle, projenizin ihmal edilmesi gereken bir unsuru değildir. Hedef kitleniz tasarımınızın eksik olduğunu söyleyebilecek ve bu korkunç deneyim sayesinde işinizle ilgilenmek istemeyecek. Bunun yerine, web tasarımına uygun değeri veren rakipleri seçeceklerdir .

Bu nedenle nitelikli web tasarımcıları ile çalışmak da önemlidir. Yetenekli bir profesyonel, markanızın neye ihtiyacı olduğunu analiz edebilir ve stratejisine ve hedeflerine sadık kalırken onu görsel olarak tercüme etmek için doğru araçları kullanabilir .

Web sitesi tasarlarken nelere dikkat edilmelidir?

Daha önce de gördüğünüz gibi, web tasarımı güçlü bir iş sunumunun parçası olabilir . Ancak, stratejinizin diğer tüm yönleri gibi, planlama ve uygulama aşamalarında doğru kararlara dayanması gerekir. Yanlış seçimler yapmak, tüm çevrimiçi varlığınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Kalitesini garanti altına almak için bir web sitesi tasarlarken belirli faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Aşağıda en önemlileri bulunmaktadır.

Estetik

İnsanlar web tasarımını tartıştığında, en çok düşünülen faktör budur. Yine de, önemli olan tek şey bu değil.

Markanızın kimliği, web sitenizin estetiğini belirler ve web tasarımınız tarafından iyi bir şekilde özetlenmelidir. Bu, çevrimiçi varlığınızın renklerinizle, stillerinizle ve hislerinizle eşleştiğinden emin olmanız anlamına gelir. Abartmamaya dikkat edin, çünkü çok fazla unsur ziyaretçinizin deneyimini bozabilir.

kullanılabilirlik

Gerçek insanların web sitenizi kullanacağını asla unutmayın, bu nedenle web tasarımının iyi bir kullanılabilirliğe sahip olması gerekir. Ancak, bu ne anlama geliyor?

Kullanılabilirlik , birden çok geçmişe, yaşa ve uzmanlık alanına sahip bir hedef kitle tarafından göz atılabilmesi anlamına gelir. Sadelik, menü ve seçeneklerinizin sayısını azaltmanızı gerektiren en önemli ilkelerinden biridir. Kendinizi ziyaretçinizin yerine koyun ve neyin sezgisel olduğunu düşüneceklerini düşünün.

içerik kalitesi

Diğer tüm web tasarım öğeleri iyi çalışsa bile, iyi içerik olmadan hiçbir şey değildir. Aksine, ziyaretçileriniz neden size gelsin ki?

Bu nedenle pek çok işletme , her zaman insanların okumak ve paylaşmak isteyeceği kaliteli içeriğe sahip olmak için İçerik Pazarlamasını seçiyor . Bu iş, doğru çözümler sunarak sayfalarınızın ziyaretçinizin zamanına değer katmasını sağlamayı gerektirir.

Hız

Web siteniz hızlı yüklenmezse insanların işinizden vazgeçebileceğini biliyor muydunuz? Araştırmalar , sayfa yükleme süreniz 3 saniyeyi aşarsa hemen çıkma oranınızın %38 artma eğiliminde olduğunu göstermiştir . Bu kötü.

Web tasarımındaki diğer bir faktör de yükleme hızı ile ilgilidir . Bu, tüm öğeleriniz ile bunların ziyaretçinizin tarayıcısı ve internet bağlantısı üzerindeki yükü arasında bir denge bulmayı içerir.

Mobil uyumluluk

En son verilere göre , mobil cihazlar tüm çevrimiçi trafiğin %50'sinden fazlasını oluşturuyor. Bu, web siteniz akıllı telefonlara ve tabletlere doğru şekilde yüklenmezse, potansiyel kitlenizin yaklaşık yarısını korkutuyor olabileceğiniz anlamına gelir!

Bundan kaçınmak için web tasarım stratejiniz, içeriğinizin mobil uyumlu olduğundan emin olmalıdır. Bu , birden çok ekran boyutuna ve erişim koşullarına uygun şekilde yüklenen ve uyarlanan sayfalara sahip olmak anlamına gelir .

En kötü web tasarım hataları nelerdir?

Web tasarımı, görseller ve kaliteli deneyimler aracılığıyla markanın tutarlılığını ve gücünü sağlamlaştırmaya yardımcı olduğu için pazarlama ve satış stratejisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Ancak, iyi sonuçlara ancak şirketinizin çabalarını boşa çıkarma potansiyeline sahip hatalardan kaçındığınız zaman ulaşabilirsiniz.

Her strateji farklıdır; ancak, zayıf web tasarımının etkileri neredeyse evrensel olarak olumsuzdur. Hedef kitleniz bu sorunlar nedeniyle çözümünüze ulaşmakta zorlanıyorsa, sonuçlarınız büyük ölçüde zarar görebilir.

Web tasarımı ile çalışırken aşağıdaki gibi hatalar yapmamaya dikkat edin:

  • tasarımınızı planlarken ve uygularken hedef kitlenizi dikkate almayın, çünkü bu, şirketinizin doğru müşterileri çekmesini engelleyebilir;
  • hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak farklı kanallar arasında görsellerinizi tutarlı tutmayı unutmayın;
  • kullanıcının dikkatini dağıtan ve markanızın varlığını zayıflatan çok fazla unsur eklemek;
  • potansiyel müşterilerinizi alıcı yolculuğunun bir sonraki aşamasına yönlendirmek için net bir harekete geçirici mesajın olmaması;
  • Web tasarım kararlarınızı doğru şekilde belgelememek, böylece gelecekte kontrol edilip referans gösterilebilir.


Bir web tasarımcısı için en önemli beceriler nelerdir?

Web tasarımının önemi göz önüne alındığında, bunu planlayan ve uygulayan profesyonelin yaptığı işe kalite kazandırmak için belirli becerilere sahip olması gerektiği açıktır . Aksi takdirde tüm proje aksayabilir ve amaçlarına ulaşamayabilir. Aşağıda, bir web tasarımcısının sahip olması gereken en önemli yumuşak ve zor beceriler bulunmaktadır.

Web tasarım araçları

Çok sayıda web tasarımı işi, görevleri kolaylaştıran ve standartlaştıran özel araçlar aracılığıyla yapılır . Bu alanda çalışırken kalite ve hız sağlamak için yolunuzu bilmek çok önemlidir.

İlk adım, doğru araçları seçebilmeniz için işin ne gerektirdiğini öğrenmeyi içerir. Photoshop'tan Dreamweaver'a kadar değişen yeteneklere sahip çeşitli alternatifler mevcuttur.

Vektör UI öğelerine odaklanan Sketch ve web tasarım çalışmanızı bir müşteriye veya bir üst düzey yetkiliye sunmanıza yardımcı olan InVision gibi belirli görevlere odaklanan özel araçlar da vardır.

Özellikle yeni başlayan biriyseniz, kulağa bunaltıcı gelebilir, ancak iyi haber şu ki, tüm web tasarımı bilgileri çevrimiçi öğrenme yoluyla edinilebilir - tek ihtiyacınız olan bir dizüstü bilgisayar ve yeni beceriler edinme arzusu.

İletişim

Bir web tasarımcısı genellikle diğer profesyonellerle yakın işbirliği içinde çalışır, bu nedenle herhangi bir projenin tamamlanması için iyi iletişim şarttır. Bu, kriterlerinin doğru anlaşılmasını ve başkaları tarafından anlaşılabilmesini içerir .

İyi bir iletişimci olmak her alanda değerlidir. Web tasarımında çalışan kişiler, bir işletmenin görsel sunumundan sorumludur, bu nedenle kararlarının projenin hedeflerini ve özelliklerini nasıl karşıladığını açıklayabilmeleri gerekir.

HTML/CSS

Web tasarımı üzerinde çalışmak için programlama bilgisi gereklidir. Temel gerekli diller, her biri farklı bir iş gerçekleştiren HTML ve CSS'dir .

HTML (Köprü Metni Biçimlendirme Dili) ve CSS (Basamaklı Stil Sayfaları), öğelerin web sayfalarında nasıl görüntüleneceğini koordine eder. Yetenekli bir web tasarımcısı, HTML ve CSS'de yazarken doğru etiketleri ve değerleri kullanarak planlanan tasarımı doğru bir şekilde uygulayabilir.

UX/UI

Web tasarımcıları arayüzlerle çalıştıkları için UX/UI konusunda yetenekli olmaları gerekir. Genellikle birlikte kullanılsalar da bunlar farklı kavramlardır.

UX tasarımı, kullanıcı deneyimi ile ilgili çalışmaları içerir . Bu, bir web sitesi, bir uygulama vb. olsun, oluşturduğunuz her şeyden hedef kitlenizin memnun olduğundan emin olmak için her şeyi tasarım açısından birbirine bağlamak anlamına gelir.

UI tasarımı, kullanıcı arayüzleri üzerinde çalışmayı ifade eder . Tasarımcılar, insanların ürün veya hizmetinizi kullanırken ihtiyaç duydukları her türlü görevi yerine getirebilmeleri için kolayca anlaşılan yapılar oluşturma konusunda yetenekli olmalıdır.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

İyi web tasarımı, içeriğin arama motorları tarafından uygun şekilde dizine eklenmesini de sağlayabilir ve işine iyi bir görünürlük sağlar. Bu nedenle tasarımcıların bu alanda çalışırken SEO'ya hakim olmaları gerekir.

Ne de olsa, bir web sitesindeki varlıkların çoğu, metin, resim ve kod için geçerli olan sıralamasında etkendir. Bu aynı zamanda içerik yönetim sistemlerinin nasıl çalıştığı ve optimize edilebileceği hakkında bilgi gerektirir.

Zaman yönetimi

Web tasarımı için son derece önemli olan bir diğer yumuşak beceri de zaman yönetimidir. Bu , proje takvimi altındayken spesifikasyonlar dahilinde hedeflerinize ulaşmanın yollarını bulmak anlamına gelir .

Bu değerlidir çünkü bir işletme için personelinin görevlere uygunsuz miktarda zaman harcaması oldukça zararlı olabilir. Her aşamanın bütçe ve son teslim tarihi dikkate alınarak öngörülen saatlere sahip olması gerekir. Bu nedenle, web tasarımcılarının bunun üzerinde çalışabilmesi gerekir.

Artık web tasarım tanımını bildiğinize göre, projelerinizde ona doğru önceliği vermeye hazırsınız. Dijital mevcudiyette doğru yaklaşımın, işletmeniz hangi alanda olursa olsun nasıl mükemmel sonuçlar verebileceğini göz önünde bulundurarak, markanızın bu yönünün ne kadar önemli olduğunu asla unutmayın.

Yeterli bir strateji oluşturmanın ve nitelikli tasarımcılarla çalışmanın ne kadar önemli olduğu hakkında burada öğrendiklerinizi hatırlayın

Hesabınızı yönetmek için giriş yapın

veya